Miksi pinnoitus?

Usein kuulee väitteen, että tiilikaton pinnoitus ei kannata. "Kattotiilet saa samaan hintaan pihaan". 

Väite on periaatteessa tosi ja uudet tiilet pihaan saa todellisuudessa peräti halvemmalla kuin pinnoituksen. Miksi siis maksaa pinnoituksesta jopa enemmän kuin uusista tiilistä? 

1) Jonkun tulisi ensiksi purkaa tiilet katolta ja kuljettaa ne kaatopaikalle, joka on todella raskasta (kallista).

2) Uudet tiilet pitäisi rahdata katolle ja latoa paikalleen (vielä kalliimpaa ja raskaampaa)

3) Jätteineen kaikkineen ratkaisu olisi erittäin kallis ja epäekologinen. Lisäksi tiilikaton pinnoituksella saadaan sama käytännön hyöty modernissa tiilessä, joka hapertuu lähinnä pinnasta.

4) Tiilikaton pinnoitus raikastaa koko talon ulkonäköä ja nostaa talon arvoa.

Toki jos katto on ollut huoltamatta esimerkiksi 35 vuotta ja tiilet rikkoutuvat katolla kävellessä, on kattoremontti oikea ratkaisu. Kuitenkin useimmat tapaukset on pelastettavissa. 

Tiilikaton pinnoitus kannattaa, vaikkei harkitsisikaan kattoremonttia.

Kuten useimmat muutkin talonrakenteet tiilikatto vaatii huoltoa. Uuden tiilikaton pinnoite kestää noin 10 vuotta, jonka jälkeen katon tiilet muuttuvat huokoisemmiksi ja imevät kosteutta, jolloin sammal ja muu kasvusto juurtuu kattoon kiinni. Juuret voivat ajan myötä vahingoittaa kattoa, ja tehdä siihen jopa reikiä. Sammal ja jäkälä syövät tiilien sisältämän kalkin, joka haurastaa tiiltä, ja rappeutumisen kierre kiihtyy. Huokoisuus mahdollistaa myös kosteuden imeytymisen, joka johtaa talvisin nopean rappeutumiseen. 


Kun tiilen pinnoite on kulunut pois, saavat sammaleen ja jäkälän juuret paremman otteen, jolloin tarvitaan ammattilaisen apua. KattoHaka ensin pesee katon puhdistusaineilla ja painepesurilla, antaa katon kuivua ja käsittelee katon sitten tiilikattomaalilla 2 kertaan. Pinnoite tukkii tiilen huokoset ja palauttaa suojapinnan, jolloin katto taas toimii toivotunlaisesti hylkien vettä ja sammalkasvustoa. Lisäksi katon ulkonäkö raikastuu merkittävästi. Haljenneiden tai reiällisten tiilien löytyessä voidaan ne joko korjata tai vaihtaa. 

Jos rapautumisen kierre saa jatkua vapaasti, ollaan tilanteessa jossa aluskatteelle pääsee vettä ja tämän jatkuessa pidempään edullista pinnoitusta ei enää kannata suorittaa. Tällöin joudutaan turvautumaan 4-5x kalliimpaan kattoremonttiin.

Ota meihin yhteyttä niin vältät kalliin kattoremontin!


Pyydä tarjous